dinsdag, november 01, 2005

Meg Rules


NEW YORK (ANP) - Meg Whitman, bestuursvoorzitter van het Amerikaanse veilinghuis eBay, is door het zakenblad Fortune voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot machtigste zakenvrouw ter wereld. Het klassement met de vijftig meest invloedrijke zakenvrouwen is maandag gepubliceerd.

,,De keizerin van eBay heerst nog altijd over Silicon Valley'', kopte Fortune. Het blad merkte op dat het aandeel eBay in het afgelopen jaar weliswaar ongeveer 30 procent minder waard is geworden, maar Fortune vindt de omzet- en winstcijfers er nog sterk uitzien. De expansiedrang mag er ook wezen, aldus het zakenblad. ,,Whitman heeft boodschappen gedaan, met zeven overnames ter waarde van meer dan 1,3 miljard dollar.''

In de topvijf staan verder Anne Mulcahy (printer- en kopieermachinefabrikant Xerox), Brenda Barnes, topvrouw bij voedingsmiddelenbedrijf Sara Lee, tv-ster Oprah Winfrey (oprichter van productiemaatschappij Harpo) en Andrea Jung, baas van cosmeticaproducent Avon.

Opvallende verschijning op de lijst is de onlangs uit de gevangenis ontslagen lifestylegoeroe Martha Stewart. Zij prijkt bij haar terugkeer in de Fortune 50 op nummer 21. Stewart zat een straf uit wegens handel met voorkennis. De jarenlange nummer 1, Carly Fiorina, is uit de lijst verdwenen, nadat zij haar functie als topvrouw van Hewlett-Packard afgelopen februari heeft moeten opgeven.

Bij de beoordeling weegt Fortune mee hoe groot en belangrijk het bedrijf is waar de vrouw werkt, de mate van individuele invloed, het carrièreverloop en de culturele en sociale invloed van de zakenvrouw op de samenleving. Op de lijst prijkt geen enkele Nederlandse zakenvrouw.

Check out wie de andere machtige dames zijn.

Overigens weet ik helaas het antwoord op de retorische vraag die na het lezen van dit artikel door mijn hoofd schoot. "Als ik Meg ken, en Meg is de machtigste zakenvrouw op aarde, hoe machtig ben ik dan?". Ja ja ik weet het al.........